CE GĂTESC ?!


Reţeta #2951 - [Cu pește]
  

Nume
Ştiucă umplută

Ingrediente
1 ştiucă mare de 1-1,5 kg, 100-150 g franzelă de o zi,1/4 l lapte, 50 g stafide, 50 g zahăr, 200 g ceapă, 100 ml ulei, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 foaie de dafin, piper, sare

Mod de preparare
unjel, 1 foaie de dafin, piper, sare. Se alege o ştiucă mare şi proaspătă, se curăţă de solzi, apoi se crestează în jurul, capului şi se trage pielea. Cînd s-a ajuns la coadă se taie pe dinăuntru în aşa fel ca pielea să rămînă împreună cu coada. Se curăţă pielea scoasă de resturile de carne care nu s-au desprins. Aripioarele şi coada se tund puţin cu foarfeca. Se curăţă toată carnea de pe şira spinării, se adaugă cea curăţată de pe piele, se amestecă cu ceapa călită (fără să se rumenească), pîinea înmuiată în lapte, sare, piper, după gust. Se trece totul prin maşina de tocat, se mai adaugă un ou bătut, zahăr, sare, piper pisat, după gust, şi stafide. Se amestecă bine şi cu compoziţia respectivă se umple pielea de ştiucă, care se coase apoi la gură (gît) şi în locurile în care eventual se rupe. Se ia un vas de mărime potrivită, cu apă cît să cuprindă peştele, se pun în el capul şi oasele rămase, foaia de dafin, 1 ceapă, morcovul, rădăcina de pătrunjei, boabe de piper şi sare după gust. Se lasă mai întîi să fiarbă legumele circa 30 min, după care se introduce ştiuca umplută, care trebuie înţepată cu un ac pentru ca pielea să nu crape. Se fierbe 20—30 min lent (fără să dea în clocote mari), după care se dă vasul jos de pe foc şi se lasă să se răcească ştiuca umplută în zeama în care a fiert. După ce s-a răcit bine, se scoate din zeamă şi se taie în felii în momentul servirii. Se aranjează pe un platou, se aplică la un capăt capul, la urmă coada, reconstituind forma peştelui. Se toarnă deasupra zeamă strecurată, se garniseşte cu cîteva felii de morcov, crenguţe de pătrunjel verde şi se lasă să se închege zeama. Se serveşte rece, cu salată de sfeclă roşie cu hrean.

Observaţii
Sursa: Academia Barilla.

SĂ MĂNÂNCI BINE AR TREBUI SĂ FIE SIMPLU.

 

Gătitul este o călătorie a simțurilor, unde fiecare preparat își spune propria poveste.

Un loc deosebit pentru a gusta unul sau mai multe preparate ar putea fi ...

"Un festival al fructelor de mare în Noua Zeelandă, unde vei gusta fructe de mare proaspete și vei explora cultura culinară maoră. "

"Bucătăria este o formă de artă în care farfuriile sunt pânze, iar ingredientele sunt culori." - Rene Redzepi